Tuumasta toimeen
Kevät on ollut hyvinvointialueilla nopeatempoinen. Valmistelussa ja päätöksenteossa on käsitelty vaikutuksiltaan merkittäviä kokonaisuuksia. Valmistelun kohteena on ollut niin hallinnollinen rakenne ja henkilöstöorganisaatio kuin palveluverkko ja –rakenne. Todella vaikea taloudellinen tilanne ohjaa vahvasti kaikkia toimia. Alueilla peräänkuulutetaan työrauhaa haastavista lähtökohdista toteutettavaan uudistamistyöhön.
Hallituksen kehysriihessä vuosille 2025–2028 asetettiin raamit valtion menoille. Näillä suunnitelmilla on laajoja vaikutuksia myös hyvinvointialueiden talouteen ja toimintaan. Julkkaripulssi -webinaarissamme 24.5.2024 on luvassa katsaus myös kehysriihen suunnitelmiin asiantuntijoidemme kommentoimana. Lue aiheesta lisää jäljempänä ja ilmoittaudu linjoille keskustelemaan.
Ajankohtaista juridiikkaa -osiossa pureudumme ehkä harvemmin sotejuristin päivittäisessä arjessa nousevaan teemaan, IPR-oikeuksiin liittyviin kysymyksiin hyvinvointialueen ja sen tytär-/osakkuusyhteisöjen toiminnassa. IPR-kysymysten tunnistaminen on tärkeää, sillä usein toiminta rakentuu jollekin aineettomalle omaisuuserälle tai on riippuvaista sen hyödyntämisestä. Uutiskirjeessämme on myös uusi Sotehavaintoja-osio, jossa ääneen pääsevät neuvontapalveluidemme sotekonkarit. Tällä kertaa kuulemme Karri Vainion näkemyksiä. Kolmena pointtina tässä numerossa toimitilat, sidosyksikköhankinnat ja TE24-uudistus.
Toivotan oikein rentouttavaa kesälomaa kaikille lukijoillemme. Akkuja lataamalla saattaa syksyllä tulla jopa muutama uusi luova ajatus lisää soten tulevaisuuden ratkaisujen pohdintaan!

KPMG toteutti yhdessä HUSin kanssa digihoitopolkujen taloudellisen vaikuttavuuden arvioinnin
Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla on tarve tehostaa tuottavuutta, jotta olemassa olevilla resursseilla voidaan hoitaa enemmän potilaita. Kehittyvät teknologiat tarjoavat sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioille mahdollisuuksia laadukkaiden ja kustannustehokkaiden palvelujen tarjoamiseen.
HUS halusi selvittää digihoitopolkujen taloudellista vaikuttavuutta ja hyödyllisyyttä sekä organisaation että potilaan näkökulmasta. Lue, miten ratkaisumme hyödytti asiakastamme.
Ota immateriaalioikeudet haltuun viimeistään nyt
Immateriaalioikeuksien (IPR) kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja tunnistaminen on tärkeää, sillä usein toiminta rakentuu jollekin aineettomalle omaisuuserälle tai on riippuvaista sen hyödyntämisestä. IPR:ien merkitys kasvaa huimaa vauhtia, sillä tekoälyteknologian kehitys ja laaja-alainen käyttöönotto on nostanut esiin uusia IPR-kysymyksiä.
Yhteisöjen varallisuus myös useasti koostuu ”perinteisen omaisuuden” sijaan immateriaaliomaisuudesta ja sen oikeuksista, joita ovat mm. tietotaito, patentit, tavaramerkit, tekijänoikeudet, liikesalaisuudet, brändi ja niiden käyttöoikeudet. Aineettomien omaisuuserien sekä oikeuksien tunnistaminen, suojaaminen ja kaupallistaminen on tärkeää. Lisäksi tulee varmistua, ettei omassa toiminnassa vahingossa käytetä luvatta toisten aineetonta omaisuutta tai loukata muiden oikeuksia.
IPR suojaa aineetonta omaisuutta, jota kaikilla toimijoilla on
IPR:iä luodaan ja hyödynnetään – joko tietäen tai tiedostamatta – jatkuvasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Aineettomien omaisuuserien skaala on laaja ja sisältää erityyppisiä omia ja muiden asioita: mm. algoritmit, brändit, innovaatiot, data, know-how, ohjelmistot, tietokannat sekä luottamukselliset tiedot. IPR-osaaminen ja asioista huolehtiminen ei kuulu pelkästään johdolle, vaan koko henkilökunnalle, omistajille sekä tuotekehityksen ja markkinoinnin asiantuntijoille.
Arvokkaat tuotekehityksen ja työn tulokset tulee suojata ajoissa ja sopivia immateriaalioikeudellisia suojamuotoja hyödyntäen. Oikea-aikainen suojaaminen ja asioista selkeästi sopiminen etukäteen vähentää olennaisesti riskejä ja riitelyä tulevaisuudessa!
Aineettomat oikeudet – kuluerästä kilpailuvaltiksi
Suojaamalla omat aineettomat oikeudet oikeudenhaltija saa yksinoikeuden omaisuuserien hyödyntämiseen ja oikein hoidettuna IPR on vahva strateginen kilpailuetu ja arvokasta omaisuutta.
Varmistu toimintasi asianmukaisuudesta ja laillisuudesta
Omaisuuserien suojaamisen lisäksi yhtä tärkeää on varmistua, että omassa toiminnassa kunnioitetaan eikä loukata muiden immateriaalioikeuksia. Viranomaisten ja julkisen vallan käyttäjien tulee kaikessa toiminnassaan noudattaa virkavastuullaan lakia. Yritysten ja yhteisöiden corporate governance edellyttää immateriaalisen omaisuuden oikeaa ja asianmukaista hallinnointia.
Ota asiantuntija avuksi ja laita IPR-asiat kuntoon
Immateriaalioikeuksien viidakko voi tottumattomalle tuntua sekavalta ja vaikeasti lähestyttävältä kokonaisuudelta. Asiantuntijan puoleen on suositeltavaa kääntyä epävarmoissa tilanteissa ja mahdollisimman aikaisin. Riita- tai kollisiotilanteen selvittäminen myöhemmin on kallista ja korjaaminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.
Hallinnon ja SOTE:n kolme ajankohtaista pointtia
Hyvinvointialueilla osana muuta uudistamistyötä arvioidaan myös nykyisten toimitilojen tarpeellisuutta sekä toisaalta tavoitellaan toiminnalle mahdollisimman toimivia ja turvallisia toimitiloja. Kunnilla ajankohtaisena pohdintana on toimitiloihin liittyvän vuokraustoiminnan jatkaminen: 3+1 siirtymäkauden jälkeen toimitilojen vuokraaminen on lähtökohtaisesti markkinoilla tapahtuvaa toimintaa. Yhteistyössä on arvioitava mm. vuokrasopimusmalleihin, vuokranmääritykseen ja tukipalvelujen järjestämiseen liittyviä kysymyksiä.
Sidosyksikköhankinnat ovat olleet viime aikoina niin julkisten hankintojen valvonnan kuin sääntelyn muutossuunnitelmien osalta keskustelun ytimessä (ks. lisää ajankohtaiset oikeustapaukset). Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa on useita kirjauksia sidosyksiköiden käytön sääntelyn muutoksesta. Nykyisenkin lainsäädännön noudattamiseen liittyy merkittäviä haasteita, jotka ovat vahvistuneet etenkin tuoreen MAO:n päätöksen (vailla lainvoimaa) perusteella. Tällä hetkellä kehitystyötä voidaan tehdä nykytoiminnan ja ostoprosessien nykylainsäädännön vaatimuksenmukaisuuden varmistamiseksi.
TE-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025. Hyvinvointialueet ovat merkittävä yhdyspintatoimija TE-ekosysteemissä. Laki asettaa velvollisuuksia mm. hyte-yhteistyön sekä työllistämisen monialaisen palvelumallin yhteistyön rakenteiden luomiselle ja sopimiselle. Lue myös juuri valmistuneet kansalliset suositukset yhdyspintojen rakentamiseen alueilla TEM:n verkkosivuilta.
Sotehavaintoja – Digitaalinen muutos
Mitä yhteistä on ennaltaehkäisevän toiminnan ja perustason palvelujen vahvistamisella, työnantajan vetovoiman lisäämisellä, palvelurakenteen ja -verkon uudistamisella, uusien palvelumuotojen kehittämisellä sekä asiakkaiden kasvaviin vaatimuksiin ja odotuksiin vastaamisella? Ainakin se, että näiden ajankohtaisten ja tulevaisuuden haasteisiin vastaavien sosiaali- ja terveyspalvelujen välttämättömien muutosten taustalla tarvitaan teknologisten mahdollisuuksien laaja-alaista hyödyntämistä, onnistunutta muutosjohtamista sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa.
Sote-uudistuksesta vauhtia kehittämiseen
Koronapandemia sekä pitkään odotetun sote-rakenneuudistuksen toimeenpanon ympärillä hyvinvointialueilla tehty kehittämistyö ovat vauhdittaneet digitaalisten palveluiden, kuten digitaalisten sote-keskusten ja digiklinikoiden, kehittämistyötä ja käyttöönottoja. Näiden ja monien muiden käsillä olevien digitaalisten ratkaisujen ja niiden mahdollistamien palvelumallien hyödyntämisestä onkin kertynyt paljon positiivisia kokemuksia ja myös palvelujen käyttäjät ovat olleet pääosin tyytyväisiä uusiin mahdollisuuksiin. Ratkaisujen nykyistä laajempaan hyödyntämiseen liittyy kuitenkin edelleen paljon työtä ja myös haasteita.
Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää osaamista ja kokemuksien jakamista
Miten toteutetaan ammattilaisten ja asiakkaiden näkökulman huomiointi ja osallistaminen kehittämistyöhön? Miten varmistetaan, että tavoiteltavilla muutoksilla saavutetaan aidosti asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia? Miten varmistetaan teknologisten ratkaisujen helppokäyttöisyys, yhteensopivuus ja vaatimustenmukaisuus kansallisella ja EU-tasolla säädettyihin reunaehtoihin? Miten organisaation muutosvalmiutta voidaan kehittää ja toiminnallisen muutoksen läpivientiä johtaa muutosten vaikutuksia tarkasti seuraten? Miten varmistetaan kokemusten jakaminen, tarvittava osaaminen sekä se, että kokonaisuudesta muodostuu myös asukkaiden näkökulmasta ymmärrettävä ja selkeä? Entä se, ettei pyörää keksitä uudelleen 21+1 kertaa?
Ratkaisut eivät ole aina yksinkertaisia, eivätkä varsinkaan helppoja. Niitä on kuitenkin löydettävissä, kunhan etsimme niitä avoimessa yhteistyössä, kokemuksia jakaen ja osaamista hyödyntäen.
Lainsäädännön poiminnat
Varainsiirtovapaus sote- ja pela-toimitilojen yhtiöittämiseen
Hallitus esittää muutoksia asiakastietolakiin
Linjauksia kuva- ja signaalitiedon anonymisointiin toisiolain mukaisessa käytössä
Vammaispalvelulain soveltamisalaa tarkentava HE-esitys lausuntopyynnöllä
Oikeustapauksia
10.4.2024 | KHO:2024:54 Lastensuojelu – Huostaanotto – Sijaishuoltoon sijoittaminen – Sijaishuoltopaikka – Sijaishuoltopaikan muuttaminen – Hallinto-oikeuskäsittely – Lastensuojeluviranomaisen ilmoittamisvelvollisuus – Menettelyvirhe – Viranhaltijan toimivalta
20.3.2024 | KHO:2024:37 Vammaispalvelu – Taloudellinen tuki – Varhaiskasvatuksen ruokailu – Erityisravintovalmiste – Kustannuksen ylimääräisyys
25.4.2024 | Helsingin HAO 9.4.2024 Arvonlisävero – Poikkeukset myynnin verollisuudesta – Terveyden- ja sairaanhoitopalvelu – Laskutuspalvelu – Terveydenhuollon ammattihenkilö
9.4.2024 MAO:213/2024
15.3.2024 MAO:154/2024
6.3.2024 MAO:131/2024
Tapaa asiantuntijamme
KPMG:llä on yksi Suomen laaja-alaisin julkissektorin laki- ja veropalveluihin erikoistuneista sotetiimeistä. Asiantuntijoillamme on vahva toimialaosaaminen ja monipuolinen kokemus sotesektorin oikeudellisista tehtävistä. Autamme hyvinvointialueita niin muutoksen äärellä kuin päivittäisen arjen kysymyksissä ja toiminnan kehittämisessä.
Nähdään livenä ja kuullaan linjoilla: merkitse alta kalenteriin seuraavat tapahtumamme.

Julkkaripulssi: Katsaus kevään ajankohtaisiin aiheisiin
24.05.2024 | 09:00-10:00

Tavataan Sote ATK-päivillä 27.-29.5.2024
Tule kanssamme keskustelemaan ständillemme esimerkiksi hyvinvointialueiden digitaalisesta muutoksesta tai tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä.
Tavataan tapahtumassa!