Sote-juristikirje

3 | 2024

Teknologia ja tekoälyn hyödyntäminen edellyttää juridisten reunaehtojen selvittämistä

Tämän hetken kuumimpia puheenaiheita ovat teknologian käyttö sekä tekoälyn hyödyntäminen. Tämänkertainen asiantuntijakirjoituksemme koskeekin juuri näitä kuumia kysymyksiä. Asiantuntijakirjoituksessa selkeytetään eri käsitteitä, korostetaan oikean datan merkitystä sekä juridisten reunaehtojen huomioon ottamista määriteltäessä hankintavaatimuksia ja hankintasopimuksien ehtoja. Kaikkea vastuuta ei voi ulkoistaa, vaan on tärkeää erottaa eri toimijoiden, kuten valmistajan ja hankintayksikön tai toimintayksikön, roolit ja velvollisuudet teknologian sekä tekoälyn hyödyntämisessä.

Myös kolmessa pointissa kerrataan asiantuntijakirjoituksen keskeiset nostot, mahdollisuus kustannushyötyihin teknologian käytössä, monialaisen sääntelykehikon huomioon ottaminen sekä oikean datan merkitys.

Oikeustapausrintamalla ei juurikaan ole uusia julkaistuja mielenkiintoisia tapauksia, ja vuodenvaihteen lainsäädäntösuman jälkeen uusia lakejakin on vahvistettu tammikuun Sote-juristikirjeen jälkeen vähän. Uusia hyvinvointialueita koskevia hallituksen esityksiä on kuitenkin luvassa heti alkuvuodesta. 
 

Auli Valli-Lintu 
Johtaja, Sosiaali- ja kuntalainsäädännön lakipalvelut

Teknologiaregulaatio ja datasääntely tiedon hyödyntämistä vauhdittamassa vai jarruttamassa?

Terveys- ja hyvinvointiteknologioiden avulla terveydenhuolto voi saavuttaa merkittäviä kustannushyötyjä palvelujen saatavuutta parantamalla ja potilastyötä tehostamalla. Terveys- ja hyvinvointiteknologiaratkaisujen oikea-aikaisella käytöllä voidaan myös saavuttaa merkittäviä kustannushyötyjä. Usein terveys- ja hyvinvointiteknologioissa hyödynnetään erilaisia tekoälyteknologioita.

Lue lisää verkkosivuiltamme.

Auli Valli-Lintu

Legal Counsel

Ota yhteyttä
Nina Lyly

Legal Counsel

Ota yhteyttä
Miina Arajärvi

Legal Counsel

Ota yhteyttä
Olli Ojanperä

Legal Counsel

Ota yhteyttä

Kustannushyödyt ja tietojen automatisointi

Hyvinvointialueiden strategioissa korostuu sähköisen asioinnin ja liikkuvien palveluiden lisäämisen tavoitteet ja näiden tavoitteiden edistämiseksi on hankittu erilaisia digipalvelualustoja sekä toiminnanohjausta tehostavia teknologian ratkaisuja. Ennen näiden hankintaa ja investointipäätöksen tekemistä olisi hyvä tehdä kustannushyötyanalyysi, jonka avulla saadaan näkyville keskeiset taloudelliset ja laadulliset hyödyt.

Varsinainen järjestelmän käyttöönotto ja asetettujen tavoitteiden saavuttaminen on selkeästi helpompaa, kun hyödyt on analysoitu jo investointivaiheen suunnittelussa. Lisäksi näitä hyötyjä ja vaikuttavuutta on syytä arvioida sekä järjestelmän tilaajan että palveluja käyttävien asiakkaiden näkökulmasta.

Jatkossa myös hyvinvointialueiden tietopohjan sisältöä ja käytettävissä olevan datan kypsyystasoa tullaan korostamaan, kun ajantasaista ja luotettavaa dataa tarvitaan palvelutuotannon tiedolla johtamisessa sekä päätöksenteon tukena. Keskeistä ja olennaista tietoa (eurot, HR-tiedot ja erilaiset palvelutuotannon sekä tukipalvelujen suoritteet) kannattaa kehittää prosessiautomaatioiden avulla, jolloin kustannus- ja suoritetiedoista pystytään rakentamaan automatisoituja yhdistelmiä ja näiden taustalla voidaan hyödyntää käytössä olevia erilaisia teknologioita.

Prosessiautomaatioiden avulla saavutettavia hyötyjä voidaan käyttää oman tuotannon yksikköhintojen laskemisessa, jolloin tästä on apua kustannusrakenteen tunnistamiseen sekä tuotantotapojen ohjaamiseen. Tietoisuus vertailukelpoisista omakustannushinnoista parantaa tuottavuusvertailua esimerkiksi palveluluokkien ja eri hyvinvointialueiden välillä. Lisäksi olennaista on saada selville ja jatkuvan toiminnan käyttöön samojen standardien mukaan lasketetut palveluiden yksikköhinnat, jotta voidaan päättää, että mitä tuotantotapaa (oma tuotanto, ostopalvelut tai palvelusetelit) palvelujen järjestämisessä eri tilanteissa käytetään

Toni Haapala, Neuvontapalvelut, Johtaja

Hallinnon ja SOTE:n kolme ajankohtaista pointtia

1

Terveys- ja hyvinvointiteknologioiden avulla hyvinvointialueet voivat saavuttaa merkittäviä kustannushyötyjä palvelujen saatavuutta parantamalla ja potilastyötä tehostamalla.

2

Terveys- ja hyvinvointiteknologiaan kohdistuva sääntely on monialaista ja jakautuu eri lakeihin, määräyksiin ja ohjeistuksiin niin kansainvälisesti kuin kansallisesti. Toimijoiden on tunnettava jokaiseen käyttämäänsä teknologiaan kohdistuvat vaatimukset ja noudatettava niitä.

3

Tekoälyn hyödyntämisessä osana potilaan hoitoa tai hyvinvoinnin edistämistä tukevia teknologioita korostuu tiedon laadun merkitys. Perus- ja ihmisoikeuksista johdettavat velvoitteet esimerkiksi syrjimättömyydelle ja tasa-arvolle luovat pohjan vaatimukselle varmistua datan laadusta.

Lainsäädännön poiminnat

Oikeustapauksia

Tapaa asiantuntijoitamme

Tavataan Sote ATK-päivillä!
Olemme mukana Sote ATK-päivillä 27.-29.5.2024, nähdään Tampereella!

Tervetuloa Hallinnon ja juridiikan iltapäivään Ouluun!
Tule mukaan 6.6.2024 kuulemaan ja keskustelemaan soten ajankohtaisista teemoista KPMG:n järjestämään hallinnon ja juridiikan iltapäivään.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.

KPMG:n asiantuntijoilla on laaja ja pitkä käytännön kokemus juristeina ja asiantuntijoina toimimisesta kuntien sotehallinnossa, sairaanhoitopiireissä sekä asiakasrajapinnassa. Avustamme räätälöidysti yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden perusteella niin päivittäisissä juridisissa tarpeissa kuin esimerkiksi sote-sektorin lainsäädäntöpäivitysten haltuunotossa. Palveluihimme kuuluvat sekä erillisselvitykset että jatkuva juridinen tuki nopealla vasteajalla. Sosiaali- ja terveydenhuollon erityislainsäädännön kysymykset sekä laadukas hallintopäätösten ja erilaisten sopimusten valmistelu kuuluu osaamisemme ytimeen.